Oświetlenie awaryjne jako element ochrony przeciwpożarowej - Strzyżewski, Janusz. (Wydawnictwo Wiedza i Praktyka, 2015)
Książka przedstawia wymagania stawiane instalacjom oświetlenia awaryjnego zawarte m.in. w rozporządzeniach o ochronie przeciwpożarowej budynków oraz w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Na podstawie przywołanych w tych przepisach Polskich Normach książka omawia warunki wartości eksploatacyjnego natężenia oświetlenia ewakuacyjnego, podaje zalecenia dotyczące ograniczenia luminancji opraw tego oświetlenia oraz zasady oświetlania znaków bezpieczeństwa. Autor opisuje także zasady doboru przewodów do zasilania oświetlenia awaryjnego i podaje praktyczny przykład obliczeń.
Janusz Strzyżewski.
Keywords: oświetlenie ewakuacyjne; Instalacje elektryczne; Oświetlenie awaryjne; Ochrona przeciwpożarowa