Infrastruktura bezpieczeństwa publicznego: ogólnokrajowe i lokalne wyzwania cywilizacyjne (Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania i Prawa im. Heleny Chodkowskiej, 2010)
Publikacja jest efektem konferencji naukowej, która odbyła się 23 kwietnia 2010 roku na Wydziale Zamiejscowym w Płońsku Wyższej Szkoły Zarządzania i Prawa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie. Autorzy poszczególnych opracowań podzielili się refleksjami dotyczącymi funkcjonowania i rozwoju różnych sfer życia zarówno w skali regionu, jak i kraju. Zaprezentowali rolę infrastruktury w zapewnieniu bezpieczeństwa publicznego oraz zagrożenia związane z jej nieprawidłowym lub zbyt powolnym rozwojem. Cele konferencji zostały osiągnięte. Jej uczestnicy - pracownicy naukowo-badawczy - podjęli istotne dla współczesnego rozwoju bezpieczeństwa problemy, natomiast studenci mieli okazję zgłębić omawiane kwestie, a także poznać ludzi nauki i praktyki, którzy tworzą dziś i jutro bezpieczeństwa.
red. Zbigniew Ciekankowski.
Keywords: Bezpieczeństwo narodowe; Bezpieczeństwo publiczne