Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Grodzisku Wielkopolskim 1999-2009 - Matuszewski, Dariusz.; Nolka, Wojciech. (Towarzystwa Miłóśników Ziemi Grodziskiej w Grodzisku Wielkopolskim i Muzealnej Izby Tradycji Ziemi Grodziskiej w Grodzisku Wielkopolskim, 2010)
Publikacja opisuje działalność Państwowej Straży Pożarnej w Grodzisku Wielkopolskim oraz historię pożarów i straży pożarnej w tym mieśćie. Zawiera także informacje o jednostkach ochrony przeciwpożarowej funkcjonujących na terenie gmin tworzących powiat. Pozycja powstała na podstawie dostępnych dokumentów oraz dzięki materiałom dostarczonym przez wszystkie jednostki Ochotniczych Straży Pożarnych.
Dariusz Matuszewski, Wojciech Nolka.
Keywords: Historia pożarnictwa; Organizacja straży pożarnych; Akcja ratowniczo-gaśnicza