Modelowanie opadów do wymiarowania kanalizacji - Kotowski, Andrzej.; Kaźmierczak, Bartosz.; Dancewicz, Andrzej. (Polska Akademia Nauk, Komitet Inżynierii Lądowej i Wodnej, Instytut Podstawowych Problemów Techniki, 2010)
Opis metod badawczych stosowanych w hydrologii, w tym monitoring opadów, co w powiązaniu z wiedzą z zakresu statystyki, rachunku prawdopodobieństwa i modelowania matematycznego staje się niezbędnym narzędziem przy projektowaniu systemów odwodnień. Przedstawiono informacje o znanych i dotychczas stosowanych w Polsce modelach opadów do wymiarowania kanalizacji deszczowej bądź ogólnospławnej wraz z oceną ich wiarygodności.
Andrzej Kotowski, Bartosz Kaźmierczak, Andrzej Dancewicz.
Keywords: Symulacja; Hydrologia; Metody badawcze; Powódź; Wodociąg