Siły specjalne w kontekście współczesnych zagrożeń - Kwećka, Roman.; Gryga, Marek. (Akademia Obrony Narodowej, 2002)
Publikacja ma przybliżyć relacje między zagrożeniami dla bezpieczeństwa międzynarodowego a ewolucją teorii dotyczącej użycia sił specjalnych. Tłem rozważań są problemy bezpieczeństwa międzynarodowego, głównym wątkiem - problemy związane z zasadami użycia sił specjalnych.
Roman Kwećka, Marek Gryga.
Keywords: Bezpieczeństwo międzynarodowe; zagrożenia nadzwyczajne; bezpieczeństwo powszechne; Terroryzm