Obrona przed pożarami: podręcznik dla użytku Straży Pożarnych, Organów Samorządowych, Miast, Gmin i Dworów (Nakładem autora przy finansowej pomocy Głównego Związku Str. Poż. R.P. i Magistratu stoł. m. Warszawy, 1927)
[Praca podzielona jest na następujące części: I- pożary, przyczyny, klasyfikacja i środki zapobiegawcze, II-przygotowanie do walki (środki gaśnicze, wodociągi i zbiorniki wodne, organizacja straży pożarnych i zwią zków), III-przyrządy gaśnicze (zasady hydrauliki, armatura wodna), IV-przyrządy pomocnicze (drabiny, narzędzia do burzenia), V- tabory pożarne, ich przechowywanie i uruchamianie (zestawienie narzędzi i sprzętu w tabory, samochody, statki pożarnicze), VI-usprawnienia straży pożarnych (sygnalizacja, szkolenia, szkoła pożarnictwa), VII-taktyka pożarnicza (akcje ratowniczo -gaśnicze, pomoc medyczna.]
oprac. Józef Tuliszkowski ; il. A. Chromiński, S. Haykowski.
Keywords: Pożary masowe; hydraulika; ochrona odgromowa; Podpalenia; Ochrona przeciwpożarowa; Taktyka walki z pożarami; Środki gaśnicze i neutralizujące; Drabiny; Szkolenie; Sprzęt ratowniczy; Pojazdy pożarnicze; Przyczyny pożaru