Jednoślady i inne urządzenia transportu osobistego (UTO) a bezpieczeństwo ludzi: Two-Wheelers and Other Personal Mobility Devices Vs. Human Safety - Frańczak, Dorota.
Omówiono teoretyczne i praktyczne aspekty bezpieczeństwa komunikacyjnego oraz rolę UTO w życiu człowieka. Została przedstawiona analiza wpływu rowerów oraz urządzeń transportu osobistego na bezpieczeństwo komunikacyjne. Zaprezentowano statystyki dotyczące wypadków drogowych z udziałem pieszych, użytkowników hulajnóg elektrycznych oraz rowerzystów.
Jan Ziobro, Dorota Frańczyk.
Keywords: Bezpieczeństwo ruchu drogowego; Jednoślady