A case study on emergency evacuation and a simulation of department stores and shopping malls during a fire
Szczegółowa analiza przypadku ewakuacji ludzi w czasie dużego pożaru obiektu handlowego. W oparciu o symulacje czasów ewakuacji z konkretnego budynku i wykorzystując modele EXODUS i Simulex obliczono różnice czasów ewakuacji użytkowników z różnych miejsc analizowanych obiektów. Różnice te mogą osiągnąć nawet 20-25 min. W obliczeniach uwzględniono czasy ewakuacji z poszczególnych kondygnacji a nie z całego budynku. W artykule omówionio program komputerowy Simulex umożliwiający obliczenie czasów ewakuacji oraz uzyskane wyniki uwzględniające m.in. lokalizację wyjść ewakuacyjnych, ilości ludzi i ich dystrybucję na różnych kondygnacjach przy uwzględnieniu różnych scenariuszy pożarowych.
Chieh-Hsin Tang, Yih-Cheng Lin, Sung-Yu Yuang, Chin-Hsing Huang, Ying-Ji Chuang, Ching-Yuan Lin.
Keywords: magazyny; Obiekty handlowe; czas ewakuacji; model polowy; EXODUS; Ewakuacja