A basic study on the application of emergency icons to emergency exits during a fire
Bezpieczeństwo pożarowe i wyjścia ewakuacyjne stanowią priorytet w czasie pożaru.Znaki ewakuacyjne odgrywają rolę w sposób rozpoznawalny i ich znaczenie jest trudno przecenić. W badaniach wykorzystano wirtualną rzeczywistość (VR) jako technikę analizy rozpoznawania znaków ewakuacyjnych. Wyniki badań pokazują że różne znaki są w różny sposób rozpoznawane a po drugie mają wpływ na rozpoznawanie przestrzenne wyjść ewakuacyjnych podczas wypadku.
Chieh-Hsin Tang, En-Shu Kuo, Chien-Jung Chen, Ying-Ji Chuang, Ching-Yuan Lin.
Keywords: znaki ewakuacyjne; drogi ewakuacyjne; badania; Bezpieczeństwo pożarowe