Wykorzystanie metody tzw. substytutu termodynamicznego /TS/ do ilościowego szacowania skutków pożarów i wybuchów mieszanin wieloskładnikowych - Pofit-Szczepańska, Melania.
W artykule opisano metodę Johnsona umożliwiającą ilościowe szacowanie skutków niebezpiecznych zjawisk oraz ustalanie przyczyn pożarów i wybuchów.
Melania Pofit-Szczepańska.
Keywords: Pożary - powstawanie; Przyczyny pożaru; Wybuchy; przyczyny wybuchu; Analiza ryzyka