BDMC interlaboratory cone calorimeter test programme
Opisano test kalorymetru stożkowego wg. protokołu BDMC (Board of the Coordination of the Model Codes). Podstawowym wymaganiem protokołu była próba promieniowania. Celem projektu było wspieranie przepisów dotyczących modelu budowlanego (stopień palności materiałów budowlanych). Trzy laboratoria z USA i jedno z Kanady przeprowadziły testy na 16 materiałach budowlanych. Wyniki badań i wnioski.
Joe Urbas.
Keywords: Materiały budowlane; Badania pożarnicze; Kalorymetr stożkowy