Ochrona ludności na poziomie gminy i powiatu. Docelowe regulacje prawne
15 marca 2002 r. Sejm uchwalił ustawę ``o stanie klęski żywiołowej''. Uchwalenie jej rozpoczyna okres tworzenia prawa porządkującego sferę bezpieczeństwa cywilnego i początkuje prace nad wprowadzeniem nowoczesnego systemu zarządzania kryzysowego.
Feliks Dela.
Keywords: Bezpieczeństwo cywilne; przepisy; Zarządzanie kryzysowe; Ochrona ludności