La prévention, nécessite des efforts trés en amont
Wywiad z ministrem zarządzania środowiskiem, dyrektorem ds. prewencji skażeń i wielkiego ryzyka. Na przykładzie największych katastrof m.in. zerwanie tamy w Malpasset (1959 r.), Czernobyl, Bhopal i Challengera, omówiono problematykę zarządzania ryzykiem katastrofalnym, odpowiedzialność państwa za zapewnienie bezpieczeństwa swoim obywatelom i metody stosowane we Francji.
H. Seillan.
Keywords: Bezpieczeństwo publiczne; zapobieganie wypadkom; Katastrofy; Zarządzanie ryzykiem; Bezpieczeństwo cywilne