Argus des accidents technologiques, septembre-octobre 2000
Z bazy danych ARIA, zawierającej opisy 383 wypadków jakie miały miejsce we wrześniu i październiku 2000r., wybrano i opisano 30 najbardziej charakterystycznych w tym 21 dotyczących interwencji straży pożarnych spowodowanych pożarami lub wybuchami. Jeden wypadek dotyczy powstania zjawiska BLEVE na skutek rozszczelnienia zbiornika z propanem w wytwórni napojów, które m.in. spowodowało zniszczenie konstrukcji szklanych w promieniu 800 m.
L. Crouzet.
Keywords: Statystyka pożarnicza; Akcja ratowniczo-gaśnicza; Awarie przemysłowe; BLEVE; Wybuchy