Issledovanie svojstv kineticzeskogo mechanizma dlja opisanija chimiczeskoj struktury plameni geksogena. I. Rol' otdel'nych stadij i individual'nych komponentov
Na podstawie obliczeń systemu równań opisujących jednorodny wyciek lepkiego, przewodzącego ciepło, reagującego gazu w przedziałach ciśnienia 0,5-90 atm, przeprowadzono wybór wiodącychc stadiów i komponentów niezbędnych do opisania chemicznej struktury płomieni heksogenu. Analizowany kinetyczny mechanizm składa się z 263 stadiów i 43 komponentów. Rezultaty obliczeń porównano z danymi eksperymentalnymi. Ponadto badano strukturę różnych stref płomieni i rolę oddzielnych stadiów i komponentów w przebiegu procesu chemicznego.
N.E. Ermolin, V.E. Zarko.
Keywords: obliczenia; kinetyka; Badania pożarnicze; Gazy palne