Matematiczeskoe modelirovanie teplofiziczeskich i termochimiczeskich processov pri gorenii vspuňivajušczichsja ognezašczitnych pokrytij
Zaprezentowano model matematyczny spalania się pęczniejących ognioochronnych materiałów uwzględniający podstawowe fizyko-chemiczne procesy. W modelu wykorzystuje się minimalną ilość stałych empirycznych, określonych w warunkach bliskich przedstawionemu modelowaniu. Rezultaty analizy znajdują potwierdzenie w eksperymentach, szczególnie w wysokościach temperatur na granicy "pęczniejący materiał - chroniona konstrukcja".
V.L. Strachov, A.N. Garašňenko, G.B. Kuznecov, B.P. Rydzinskij.
Keywords: Symulacja; spalanie; Środki ogniochronne