Uprożczenie mechanizma gorenija vodoroda
Przedstawiono kompleks programów pozwalających przeprowadzić termodynamiczną analizę złożonych reakcji chemicznych. Z przedstawionego schematu procesu spalania wodoru określono uproszczony mechanizm, który opisuje znane już dane eksperymentalne. Na rysunkach pokazano krzywe kinetycnze utleniania wodoru dla mieszaniny stechiometrycznej (H2 + O2) oraz przedziały jej zapłonu.
V.G. Matveev.
Keywords: Badania pożarnicze; spalanie; Termodynamika; Substancje chemiczne; Palność - badanie