Wpływ pian gaśniczych na środowisko przyrodnicze
W artykule przedstawiono zagrożenia związane z przedostawaniem się do środowiska środków pianotwórczych różnych typów. Omówiono podstawowe zagadnienia związane z toksycznym działaniem składników środków pianotwórczych na organizmy lądowe i wodne oraz z ich biodegradowalnością.
B. Król., A. Mizerski, M. Sobolewski.
Keywords: Środki gaśnicze i neutralizujące; Zagrożenia środowiska; Środki gaśnicze pianotwórcze; Zagrożenia toksyczne