Providing spatial decision support for evacuation planning: a challlenge in integrating technologies
Analiza połączenia dwóch technologii: stymulacji modelowej i GIS (technologii przestrzennej) stosowanych w projektowaniu przestrzennego systemu wspomagającego planowanie ewakuacji. Omówione doświadczenia w projektowaniu CEMPS (symulator planowania i zarządzania ewakuacjami) oraz skonstruowanego prototypu prowadzą do dyskusji dotyczącej urządzeń technicznych, procesów, zarządzania oraz zachowania. Nacisk położono m.in. na modelowanie zachowania osób ewakuowanych oraz stwarzanie realnych scenariuszy.
Silva F.N. De.
Keywords: Geoinformacja; Zarządzanie kryzysowe; Ewakuacja; Urbanistyka; Symulacja