Raising standards
W roku 1999 w Anglii i Walii było 467.000 fałszywych alarmów pożarowych. Tylko 116 tys. alarmów - to pożary prawdziwe z czego 72 tys. w budynkach mieszkalnych. Na zmniejszenie liczby fałszywych alarmów może wpłynąć zmiana brytyjskich standardów dotyczących alarmów oraz wykrywania pożarów w budynkach mieszkalnych. Omówiono problem stosowania detektorów ich typy oraz unowocześnienia w standardowym wyposażeniu.
J. Fowler.
Keywords: alarmy fałszywe; systemy wykrywania pożaru; Urządzenia sygnalizacji pożarowej; Budownictwo mieszkaniowe; Normalizacja