Social engineering
Artykuł opisuje wpływ inżynierii pożarowej na redukcję pożarów w budynkach mieszkalnych oraz podaje liczbę ofiar śmiertelnych podczas tych pożarów. W badaniach wzięto pod uwagę przyczyny pożarów w gospodarstwach domowych, oceniano ogólnokrajowe i lokalne działania mające na celu zmniejszenie liczby pożarów. Opisano trzy scenariusze pożarów w różnych rodzajach budynków jednorodzinnych. Statystyczne analizy i dokładne wyliczenia wykazują, że czas potrzebny do ewakuacji z budynków jednorodzinnych jest za krótki. By poprawić warunki ewakuacji należy skoncentrować się na następujących działaniach: zabezpieczenie przeciwpożarowe, zminimalizowanie ryzyka pożaru, wczesne wykrywanie pożaru, metody ewakuacji oraz stosowanie tryskaczy w mieszkaniach.
D. Steggles.
Keywords: Pożary; inżynieria pożarowa; Tryskacze; Zabezpieczenie przeciwpożarowe; Budownictwo mieszkaniowe