Rozważania wokół terminologii i systemów
O bezpieczeństwie w dowolnej dziedzinie aktywności ludzkiej decyduje wypracowany system ochrony przed zagrożeniami. Działania w zakresie ochrony mają charakter prewencyjny lub interwencyjny.
Andrzej Brandt.
Keywords: Zarządzanie kryzysowe; zdarzenia niebezpieczne; zagrożenia nadzwyczajne; Obrona cywilna