Investigation of flame retardancy in EVA
Zbadano zachowanie się kopolimeru etylenu z octanem winylu (EVA) zabezpieczonego ognioochronnie w izolacji kabli elektrycznych przy pomocy systemu tzw. wolnych fluorowców (halogenów). Do badań wykorzystano rozłożony termicznie nadmanganian potasu. Stwierdzono znaczącą rolę EVA w powłokach pęczniejących.
Giovanni Camino, R. Sgobbi, A. Zaopo, S. Colombier, C. Scelza.
Keywords: Środki ogniochronne; Zabezpieczenia ogniochronne; Substancje chemiczne