Tomakomai large scale crude oil fire experiments - Koseki, Hiroshi; Iwata, Yusaku; Natsume, Y.; Takahashi, T.; Hirano, Toshisuke
Wyniki badań eksperymentalnych pożarów ropy naftowej. Badania przeprowadzono w dużej skali pożarów w Japonii w 1998 r. Miały one na celu określenie najskuteczniejszych metod walki z pożarami zbiorników w magazynach ropy naftowej. Stwierdzono, że szybkość spalania wzrasta wraz ze wzrostem średnicy zbiorników, natomiast moc strumienia ciepła promieniowania maleje wraz ze wzrostem średnicy zbiornika.
Hiroshi Koseki, Yusaku Iwata, Y. Natsume, T. Takahashi, Toshisuke Hirano.
Keywords: Badania pożarnicze; Ropa naftowa; Zbiorniki; spalanie; Japonia