Eine Feuerwehr für 2 Kantone und 280 Firmen
Na 50 ha powierzchni miasta Dreispitz mieszczą się zakłady przemysłowe, przy czym część obszaru należy do miasta Bazylei (kanton Bazylea Miasto), a część do Münchenstein (kanton Bazylea Wieś). Na tym obszarze znajduje się 280 firm z różnych branż handlowych. Ze względu na wysokie ryzyko niebezpieczeństwa (materiały palne, urządzenia pod wysokim napięciem, komputery) i dużą liczbę pracowników, straż pożarna Dreispitz musi być tak zorganizowana, by zapewnić bezpieczeństwo i współpracę z innymi jednostkami z dwóch kantonów. Omówiono organizację straży pożarnej.
H. Baumann.
Keywords: Organizacja straży pożarnych