New fire detection concepts with fibre optics technology
Pożar w tunelu i podziemnych konstrukcjach transportowych pokazał, że straty spwodowane przez pożar są poważne i kosztowne. Warunki powietrzne i utrudniona ewakuacja zwiększają zasięg pożaru. Zastosowanie włókien optycznych pozwala na liniowy pomiar temperatury. Zastosowanie ich w instalacjach zwiększa zabezpieczenie przeciwpożarowe. Przedstawiono zalety stosowania włókien optycznych.
A. Morgan.
Keywords: Tworzywa sztuczne; włókna; systemy wykrywania dymu; tunele; Zabezpieczenie przeciwpożarowe