On-track training
Amerykańskie Przedsiębiorstwo Kolejowe Amtrak w 1999 r. przewiozło pociągami Intercity Amtrak 21 mln. pasażerów. W artykule opisano system szkoleń mających na celu doskonalenie akcji ratowniczych prowadzonych podczas niebezpiecznych zdarzeń (katastrof, dużych awarii) w czasie ruchu pociągów (prędkość 201 km/godz.) tzn. skrócenie czasu dotarcia do poszkodowanych, ich umiejętne wydobycie z pociągu itp. Omówiono również wymagania NFPA 130 dotyczące transportu kolejowego.
S. Reese.
Keywords: Transport kolejowy; zdarzenia niebezpieczne; Szkolenie