Developing cone calorimeter acceptance criteria for materials used in high speed craft
W artykule zanalizowano kryteria, które mogłyby być zaakceptowane do klasyfikacji palności materiałów wykończeniowych stosowanych na statkach o dużej prędkości. Omówiono wyniki badań cech pożarowych ośmiu materiałów warstwowych wykorzystując różne metody badawcze ISO i IMO w tym kalorymetr stożkowy. Badania miały na celu zanalizowanie możliwości wykorzystania kinetyki generacji ciepła jako wielkości kryterialnej w klasyfikacji materiałów wykończeniowych.
Andrew T. Grenier, Marc L. Janssens, Louis Nash.
Keywords: materiały wykończeniowe; Transport; Kalorymetr stożkowy; Palność; Palność - badanie