Thermoplastic polyurethanes as carbonization agents in intumescent blends. Part.2: thermal behavior of polypropylene/thermoplastic polyurethane/ammonium polyphosphate blends
Wyniki badań właściwości ognioodpornych mas pęczniejących modyfikowanych technologicznie dodatkami typu: termoplastyczny poliuretan (TPU)/polifosforan amonu (APP). Ww. dodatki wprowadzono do tworzyw polipropylenowych (PP) badając stabilność układu FRPP/TPU/APP, poprzez wyznaczenie temperatur termooksydacyjnej degradacji. Analiza termograwimetryczna umożliwiła wyznaczenie szybkości reakcji rozkładu. Badania wykazały, że reakcja pomiędzy APP i TPU prowadzi do tworzenia się masy pęczniejącej i w konsekwencji do polepszenia termostabilności materiałów.
M. Bugajny, Bras Michel Le, Serge Bourbigot.
Keywords: Odporność ogniowa; Tworzywa sztuczne; Środki ogniochronne; Badania pożarnicze; Pianki poliuretanowe