Jednolity w skali światowej system badań cech pożarowych materiałów okrętowych
Na rozwój pożaru w pomieszczeniu ma wpływ wiele czynników, które zależą nie tylko od właściwości termicznych materiałów objętych pożarem, lecz także od warunków, w jakich zachodzi ich rozkład termiczny i spalanie.
Z. Sychta.
Keywords: spalanie; Badania pożarnicze; Statki wodne; Materiały palne; Palność