Occupancy classification for performance-based life safety
Aktualnie w USA nie ma przepisów, które klasyfikowałyby budynki ze względu na ich "zawartość". Autorzy artykułu uważają, że byłoby to korzystne, ponieważ celem takiej klasyfikacji jest uproszczenie zastosowania przepisów prawnych. Ryzyko pożaru w różnych budynkach zmienia się w zależności od kubatury budynku. Wprowadzenie innego typu klasyfikacji opartej na "zawartości budynku" - jego przeznaczenia, jest równoznaczne z analizą i oceną ryzyka. Tradycyjna "kategoryzacja pożarowa" budynków jest przestarzała i nie spełnia wymagań bezpieczeństwa pożarowego.
D.K. Beller, J.M. Jr Watts.
Keywords: Bezpieczeństwo pożarowe; przepisy; Zagrożenia życia; Budynki