Fire alarm in a public building: how do people evaluate information and choose an evacuation exit?
Eksperymentalnie zbadano reakcję ludzi na alarm pożarowy. Wyniki badań wykazały, że otwarte drzwi na drogach ewakuacyjnych są częściej wykorzystywane w ewakuacji. Bardzo często ludzie wykorzystują do ewakuacji normalne wyjścia, a nie ewakuacyjne, nawet jeśli droga do tego wyjścia jest dłuższa. Bardzo istotne jest zrozumienie znaków ewakuacyjnych.
Lars Benthorn, Hakan Frantzich.
Keywords: Psychologia; drogi ewakuacyjne; Ewakuacja; Alarmowanie; Budownictwo użyteczności publicznej