Evacuation of a theatre: exercise vs calculations
Opis wyników badań ćwiczeń z zakresu ewakuacji z teatrów, które przeprowadzono w 1995 r. w Finlandii z udziałem 600 osób. Ćwiczenia zorganizowane były we współpracy teatrów z firmami ubezpieczeniowymi. Początek ćwiczeń następował na krótko przed końcem I aktu, ogłaszając przerwanie przedstawienia z powodu pożaru. Podczas ćwiczeń pomieszczenia teatralne nie były zadymione. Ewakuację z określonych teatrów przeprowadzano w czasie średnim równym 3 min. 30 sek. W czasie ewakuacji nie powstawała panika. Ilościowe dane uzyskane podczas ćwiczeń zostały wykorzystane w różnego rodzaju metodach obliczeniowych, tradycyjnych i komputerowych. Wyniki badań wykazały, że obliczenia fazy ruchu ludzi ewakuowanych są zbieżne z danymi uzyskanymi podczas ćwiczeń.
Henry Weckman, Simo Lethimäki, Seppo Männikkö.
Keywords: Ewakuacja; ćwiczenia; Teatry (budynki); Budownictwo użyteczności publicznej; Finlandia