An aircraft accident database of human experience in evacuation derived from aviation accident reports
W bezpieczeństwie transportu lotniczego istotną rolę odgrywają komputerowe modele matematyczne opisujące ewakuację w czasie katastrof. Grupa specjalistów z Fire Safety Engineering Uniwersytetu Grenwich zanalizowała na podstawie raportów z wypadków lotniczych przebieg ewakuacji ludzi. Celem tych badań było zebranie informacji o zachowaniu się ludzi w sytuacjach zagrożenia. Analizowano 25 wypadków, które miały miejsce w okresie 4.04.1977 - 6.08.1995 r., i w których uczestniczyło 2415 pasażerów, 2210 ratowników, a 205 poniosło śmierć.
M. Owen, E.R. Galea, P.J. Lawrence, L. Filippidis.
Keywords: Psychologia; Symulacja; Transport lotniczy; Ewakuacja ludności; Katastrofy; Katastrofy powietrzne (lotnicze)