L'institut national d'études de la sécurité civile
Instytut został utworzony w 1954 r., a w 1994 r. został przekształcony w zakład administracji publicznej. Zadaniem jego jest prowadzenie badań w dziedzinie bezpieczeństwa cywilnego, kształcenie oficerów zawodowych straży pożarnej oraz członków ochotniczych straży pożarnych, szkolenie i rozpowszechnianie informacji z zakresu ryzyka i katastrof. Od 1954 r. Instytut przeszkolił 100 tys. osób: funkcjonariuszy prefekturalnych, oficerów zawodowych straży pożarnych, lekarzy i farmaceutów, weterynarzy, oficerów armii i policjantów.
Tł .tyt.: Narodowy Instytut Studiów Bezpieczeństwa Cywilnego
Keywords: Bezpieczeństwo cywilne; Szkolenie; Administracja samorządowa