Les acteurs de la sécurité civile
W centrum zarządzania bezpieczeństwem cywilnym we Francji, 240 tys. zawodowych strażaków stanowi zasadniczą grupę interwencyjną zajmującą się wszystkimi typami ryzyka. Pierwotnie przeznaczeni do walki z pożarami, obecnie dostosowują swoją działalność do coraz większej róznorodności zagrożeń. We Francji tylko 10% interwencji związanych jest z gaszeniem pożarów. Ponad 60% dotyczy ratownictwa, 22% - zabezpieczenia powypadkowego i 4% ochrony środowiska. Omówiono także działalność innych rodzajów grup ratunkowych.
Tł .tyt.: Aktorzy bezpieczeństwa cywilnego
Keywords: Zarządzanie; Bezpieczeństwo cywilne; służby ratownicze