Flame resistant cotton/polyester carpet materials
Omówiono palność włókien bawełniano-poliestrowych, z których produkuje się dywany. Wykorzystanie ww. włókien jest uzasadnione ich dużą odpornością na szybkość rozprzestrzeniania się płomienia po estryfikacji włókien celulozowych kwasem polikarboksylowym w obecności katalizatora. Sieciowana budowa układu: włókno celulozowe-poliester powoduje, że dywany przechodzą pomyślnie test palności wykonywany przy pomocy tabletki metenaminowej.
E.J. Blanchard, E.E. Graves, P.A. Salame.
Keywords: Odporność ogniowa; Tworzywa sztuczne; materiały wyposażeniowe; materiały włókiennicze; substancje pochodzenia organicznego; włókna; Palność