Use of thermoplastic polyurethanes as carbonisation agents in intumescent blends. Part.3: Modification of the dynamic properties of polypropylene/thermoplastic polyurethane/ammonium polyphosphate formulation with heat and stress
W poprzednich badaniach pokazano zachowanie się chemicznych impregnatów przeciwogniowych i sposoby ulepszenia zachowania się materiałów opartych na PP (polipropylenie) pod wpływem dodatków: termoplastycznego poliuretanu (TPU) i polifosforanu amonu (APP). W badaniach wykorzystano reometry jako termiczne reaktory - umożliwiające badania zależności pomiędzy pożarem i termicznym zachowaniem się materiałów a zmianą dynamicznych własności badanych tworzyw. Zauważono, że indeks tlenowy jest zależny od lepkości danego materiału. Stwierdzono, że różne fazy degradacji termicznej są również zależne od lepkości materiałów. Badania powyższe umożliwiają porównanie fizycznej budowy powłok pęczniejących i ich skuteczności ognioodpornej w wysokich temperaturach.
M. Bugajny, Bras Michel Le, A. Noël, Serge Bourbigot.
Keywords: Środki ogniochronne; badania; Tworzywa sztuczne; Odporność ogniowa; Zabezpieczenia ogniochronne