Experimental study of the flammability limits of toluene-air mixtures at elevated pressure and temperature
W hermetycznym, sferycznym szklanym zbiorniku badano granice zapalności toluenu z powietrzem przy ciśnieniu ok. 500 kPa i temperaturze 250oC. Stwierdzono, że granice zapalności rozszerzają się liniowo wraz ze wzrostem temperatury. Bardzo mały wzrost ciśnienia charakteryzuje oba stężenia zapalności (dolną i górną), przy wzroście zewnętrznego ciśnienia atmosferycznego. Wyniki porównano z charakterystyką zapalności metanu.
M. Goethals, B. Vanderstraeten, J. Berghmans, Smedt G. De, S. Vliegen, Oost E. Van't.
Keywords: Badania pożarnicze; Gazy palne; Palność; Zapłon