Enhanced Flame Retardancy of Polypropylene with Magnesium, Hydroxide, Melamine and Novolac
Wykazano, że sam Mg(OH)2 działa zbyt słabo na zmianę właściwości palnych polipropylenu (PP). Natomiast mieszanina Mg(OH)2 z melaniną i żywicą nowolakową ma własności synergetyczne w oddziaływaniu na polipropylen. Badania palności PP po modyfikacji, przeprowadzono metodą Ul-94.
E.D. Weil, Menachem Lewin, H.Sh. Lin.
Keywords: Tworzywa sztuczne; żywice; Palność