Extraction modes in performance-based design of smoke control system in shopping malls
W warunkach pożarowych tworzących się w czasie pożarów dużych obiektów handlowych, najbardziej niebezpieczna jest ewakuacja ludzi. Powodem jest gęsty dym. Opisano sposoby odprowadzania dymu z centrów handlowych podczas pożarów. W projektach instalacji oddymiającej wykorzystano metody obliczeniowe oparte na modelach strefowych pożaru. Zanalizowano również wpływ instalacji tryskaczowej i sygnalizacyjnej na warunki ewakuacji.
L. Xi-Juan, X. Hong.
Keywords: Obiekty handlowe; Ewakuacja; Budownictwo użyteczności publicznej; Oddymianie