An experimental study of wood crib extinguishment by a sprinkler spray
Opisano wyniki badań skuteczności gaśniczej wody podczas spalania się pionowych stosów drewna. W badaniach stosowano różne prądy wody podawane z różną szybkością. Skuteczność gaśniczą określano mierząc metodą kalorymetryczną ilość spalonego drewna oraz szybkość spalania drewna podczas gaszenia. Wyniki badań pokazały, że dla danej ilości wody, optymalną strategią w działaniach operacyjnych jest podanie wody w stanie maksymalnego rozproszenia z dużą szybkością. W przypadku wykorzystania instalacji tryskaczowej bardzo istotna jest lokalizacja tryskaczy w stosunku do stosu.
D.J.E. Harvie, Vasily Novozhilov, J.H. Kent, D.F. Fletcher.
Keywords: Tryskacze; Środki gaśnicze i neutralizujące; Drewno; spalanie; technika gaszenia pożarów