Toxic cloud forces mass evacuation in Montreal
Opisano akcję ewakuacyjną, którą przeprowadzono w Montrealu po wybuchu surowców w zakładach chemicznych "Carter Chemical". Fabryka produkuje związki chemiczne, wykorzytując przede wszystkim związki ołowiu i chromu. Eksplozja miała miejsce w starym murowanym budynku pokrytym palną konstrukcją dachu i palnymi asfaltowymi płytami. Budynek nie posiadał oddzieleń przeciwpożarowych. Określono zasięg skażenia gleby i powietrza. Ewakuację ludzi przeprowadzono w aparatach oddechowych i specjalnych ubraniach ochronnych.
G. Prevost.
Keywords: Ewakuacja; skażenie chemiczne; przemysł chemiczny; Wybuchy