Experimental design of fire-retarded formulations. Low viscosity polyester resins
Opisano metody otrzymywania modyfikowanych przeciwogniowo nienasyconych żywic poliestrowych. Jako modyfikatory wykorzystano różnego typu sole cynku, antymonu, kobaltu, aluminium i ich mieszaniny. Zmianę palności badano normatywnymi metodami. Omówiono własności mechaniczne uodpornionych przeciwogniowo żywic oraz przeprowadzono analizę statystyczną otrzymanych wyników.
A. Hernangil, M. Rodriguez, L.M. Leon, J. Ballestero, J.R. Alonso.
Keywords: Środki ogniochronne; Tworzywa sztuczne; żywice; Badania pożarnicze