Modeling of bare and aspirated thermocouples in compartment fires
Podczas badań rozwoju pożarów w pomieszczeniach często do pomiarów temperatury pożaru wykorzystuje się termopary. Pomiar taki obarczony jest jednak dużym błędem. Opisano specjalny układ pomiarowy umożliwiający dokładny pomiar temperatury środowiska pożarowego. Przeprowadzone eksperymenty wykazały, że wykorzystanie specjalnego typu osłoniętych termopar redukuje błąd w pomiarze temperatury pożaru. Artykuł przedstawia model rozwoju układu pomiarowego, wyniki pomiarów.
L.G. Blevins, W.M. Pitts.
Keywords: Badania pożarnicze; Pożary - powstawanie