Statistic for fire prevention in Sweden - Rosenberg, T.
Celem badań była analiza danych statystycznych przyczyn pożarów. Dane otrzymywano z różnych źródeł. Analizę przeprowadzono dla okresu 1922-1998. Uzyskane dane porównano z danymi międzynarodowymi. Badania wykazały, że istniejące dane statystyczne są mało przydatne w zapobieganiu pożarom. Radykalne zmniejszenie liczby pożarów w Szwecji jest raczej związane z większą skutecznością działań operacyjnych straży oraz innych służb ratowniczych.
T. Rosenberg.
Keywords: Przyczyny pożaru; Statystyka pożarnicza; badania; Pożary - zapobieganie; Szwecja