Fire origin and cause
Opis schematu postępowania podczas badań przyczyn powstawania pożarów. Wnioski dla służb prewencyjnych i ratowniczych w zakresie sposobu ustalania przyczyn pożarów. Artykuł dotyczy straży pożarnych w Australii. W oparciu o dane statystyczne rozważono wady i zalety pracy zespołów specjalistycznych w zakresie ustalania przyczyn pożarów.
J. Horswell, R. Manser.
Keywords: Przyczyny pożaru; Dochodzenie popożarowe