Ship firefighting. Is ventilation an appropriate tactic?
Wentylowanie pomieszczeń podczas gaszenia pożarów na statkach jest praktyką akceptowaną na świecie. Ostatnio jednak rozważana jest alternatywna strategia walki z pożarami na statkach - bardzo dokładne zamykanie okien i drzwi podczas ewakuacji. Rozpatruje się dwa różne składniki ewakuacji w warunkach pożarowych: 1)-ewakuacja z różnych pomieszczeń statku do miejsc bezpiecznych na statku, 2)-ewakuacja ze statku. Wentylacja zmniejsza gęstość dymu, ale z drugiej strony przyśpiesza rozwój pożaru, co może spowodować trudności w jego opanowaniu.
P. Ockerby.
Keywords: Taktyka walki z pożarami; Ewakuacja; Statki wodne; Wentylacja