Automatic fire detection - let there be light
Opisano nowy typ jonizacyjnej czujki dymu. Omówiono podstawy rozproszenia światła, zmianę konstrukcji czujek ze względu na zmniejszenie liczby fałszywych alarmów, charakterystykę sygnalizacji czujki w funkcji technologii detekcji. Przedstawiono zastosowanie tego typu czujek szczególnie w instalacjach elektrycznych, w których może wystąpić zjawisko długotrwałego tlenia pożarów drewna w ich wczesnej fazie. Zanalizowano możliwość zastosowania czujek optycznych w przypadku tworzyw dających podczas spalania gęsty dym.
A. Morgan.
Keywords: Urządzenia sygnalizacji pożarowej; Czujki dymu; detektory