Modeling pore pressure, moisture and temperature in high-strength concrete columns exposed to fire - Ahmed, G. N.; Hurst, J. P.
Przedstawiono model matematyczny zmian i rozkładu temperatury, wilgoci i ciśnienia podczas ogrzewania betonowych kolumn w warunkach cieplnych symulujących pożar. Ekspozycja cieplna była zgodna z dwoma standardami ASTM E119 i ASTM E1529. Szczegółowo omówiono otrzymane dane eksperymentalne i ich wykorzystanie w modelach.
G.N. Ahmed, J.P. Hurst.
Keywords: Symulacja; Konstrukcje budowlane; Badania pożarnicze